شرکت الیماکول

سایت در حال بروزرسانی است، جهت استعلام محصولات از راه های ارتباطی در تماس باشید

Elima Cooling Solutions

Air Cooling System

elimacool-logo

چیلر

چیلر چیست؟ معرفی انواع چیلر، علمکرد و مزایای استفاده از چیلر

چیلر

چیلر، دستگاه تولید کننده آب چیلر یا آب سرد با استفاده از سیکل تبرید تراکمی بخار است. سیکل تبرید تراکمی بخار معکوس سیکل کارنو است. اجزای اصلی چیلر برقی شامل کمپرسور، اواپراتور، کندانسور و شیر انبساط است. چیلرهای برقی در انواع چیلر تراکمی اسکرال هواخنک و چیلر تراکمی  آب خنک، چیلر تراکمی اسکرو آب خنک و چیلر تراکمی هواخنک و مینی چیلر طراحی و تولید میشوند. البته انواعی از چیلرها تولید می‌شوند که در فرآیند های صنعتی مانند چیلر دیتاسنتر، چیلر تزریق پلاستیک و چیلر صنعتی به کار می‌روند. آب چیلد تولیدی چیلر توسط لوله و سیستم پمپاژ سیرکوله، به واحد های مصرف کننده مانند فن کویل ها و هواسازها در کاربردهای ساختمانی و به تجهیزات و فرآیند های صنعتی در کاربری های صنعتی انتقال داده می‌شود. چیلر تهویه مطبوع که چیلر ساختمانی نیز نامیده میشود، در سیستم های تهویه مطبوع برای تامین شرایط HVAC مورد نیاز استفاده میشود. آب چیلر برقی با گردش در کویل های فن کویل یا هواساز، گرمای هوای داخل واحدهای مسکونی، اداری و تجاری را به خود جذب میکند و پس از گرم شدن، به سمت چیلر باز می گردد. چیلر صنعتی، نوعی از چیلر تراکمی است که در پروسه های صنعتی و فرآیند ها شیمیایی و پتروشیمی، جهت خنک کاری و جذب گرمای مازاد خطوط تولید، قالب های تزریق پلاستیک، دیتاسنترها و مرکز داده، و اتاق های تمیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. به دلیل ویژگی های متفاوت چیلر صنعتی، عموما چیلرهای صنعتی قیمت بالاتری نسبت به چیلر ساختمانی دارند.

مزایای چیلر

ویژگی های فنی چیلر

درباره چیلر

چیلر در انواع و مدل های گوناگونی طراحی و تولید میشوند. چیلر از وجوه مختلفی قابل دسته بندی است.  چیلرها از جهت نوع منبع انرژی ورودی به چیلر جذبی و چیلر تراکمی تقسیم میشوند. امروزه، پرکاربردترین نوع چیلرها، چیلرهای تراکمی است. وجه تمایز انواع چیلر تراکمی در نوع کمپرسور و نوع کندانسور است. از نظر نوع کمپرسور، چیلرهای تراکمی شامل چهار نوع کلی چیلر با کمپرسور اسکرال، چیلر با کمپرسور کمپرسور اسکرو، چیلر با کمپرسور پیستونی و چیلر با کمپرسور سانتریفیوژ است. از نظر نوع کندانسور نیز در دو نوع کلی چیلر با کندانسور هواخنک و چیلر با کندانسور آب خنک دسته بندی می‌شوند. تمامی چیلرها برای یک هدف مشترک تولید میشوند، انتقال انرژی گرمایی از محیط سردتر به محیط گرمتر توسط آب خنک چیلر و یا به بیانی دیگر تولید آب چیلر یا آب سرد جهت زدودن گرما از فضاهای ساختمانی و فرآیند های ساختمانی. دمای آب خنک یا سرد تولیدی کلیه انواع چیلرهای تراکمی آبی و هوایی بین 5 تا 10 درجه سانتیگراد است و در کاربردهای صنعتی بر اساس موقعیت و شرایط پروژه، دمای آب چیلد که می تواند زیر صفری باشد، مشخص میشود. در نوع خاصی از چیلرهای تراکمی صنعتی، می توان با افزودن ضدیخ به آب چیلر و تغییر در برخی قطعات و الگوریتم های کنترلی چیلر تراکمی، به صورت زیر صفری تولید شود. چیلرهای برقی یا چیلرهای تراکمی در ظرفیت های برودتی 3 الی 2000 تن تبرید طراحی و تولید می شوند. تن تبرید واحد استاندارد آمریکایی است و هر تن تبرید، معادل 3.5 کیلووات سرمایشی است.

ویژگی های چیلر

چیلرها را می توان در ظرفیت های گوناگون طراحی و تولید نمود. در چیلر جذبی تا ظرفیت 1500 تن تبرید و در چیلر های تراکمی یا چیلرهای برقی، در ظرفیت کمتر از 30 تن تبرید به صورت مینی چیلر و در ظرفیت های بین 30 الی 120 تن تبرید با استفاده از کمپرسورهای اسکرال و پیستونی به صورت نرمال و یا مدولار طراحی  و تولید می‌شود. در چیلرهای با ظرفیت بیش از 120 تن تبرید، عموما با استفاده از کمپرسورهای اسکرو تولید می‌شوند. تمامی چیلرهای تولیدی الیماکول با استفاده از میکروپروسسور ها و کنترلرهای پیشرفته کنترل می‌شوند و عملکرد بهینه چیلرها در شرایط گوناگون تضمین می‌گردد. از نظر عملکرد و میزان برودت تولیدی چیلرها، ظرفیت واقعی چیلر هواخنک الیماکول وابسته به دمای خشک محیط بیرون است و افزایش درجه حرارت خشک محیط بیرون منجر به کاهش ظرفیت واقعی چیلر هواخنک می‌شود. از طرف دیگر، عملکرد چیلر آب خنک به دمای تر یا Wet Bulb محیط بیرون است و با افزایش دمای تر محیط بیرون، ظرفیت واقعی چیلر آب خنک کاهش می‌یابد. از نظر قیمت چیلر، چیلر هواخنک قیمت بیشتری نسبت به چیلر آب خنک در ظرفیت اسمی برابر دارد، اما تجهیزات جانبی چیلر آب خنک مانند برج خنک و پمپ های آب برج خنک کن را در برآورد اقتصادی سیستم تهویه و HVAC می‌بایست در نظر گرفت.

اجزای چیلر

اجزای دستگاه چیلر

فن کندانسور آکسیال، با قابلیت کنترل دور هوشمند : 

در چیلر هواخنک، فن کندانسور وظیفه ایجاد گردش هوا بر روی فین های کویل کندانسور و ایجاد تبادل حرارتی بین هوا و مبرد را بر عهده دارد. دما و فشار مبرد گازی درون کویل کندانسور همواره باید به میزان ثابتی نگه داشته شوند، در غیر اینصور تعملکرد سیکل تبرید چیلر از شرایط طراحی خارج شده و فرآیند خنک کاری آب چیلد مختل میشود. فن های کندانسور عموما به صورت اکسیال (محوری) هستند و بر حسب نیاز، به صورت تدریجی وارد مدار عملکرد میشوند و به همان ترتیب نیز از مدار عملکرد خارج می‌شوند. فن کندانسور چیلر، به گونه ای طراحی و تولید شده است که در برابر شرایط محیطی مقاوم هستند و در شرایط محیط های بارانی و یا غبار آلود، می توانند کار کنند. کلیه فن های کندانسور دارای قاب فلزی محافظ توری هستند. در چیلرهای با کنترلرهای پیشرفته، برای تغییر میزان دبی هوادهی بر روی کویل کندانسور، فن های کندانسور به صورت دور متغیر استفاده میشود و دقت نگهداری فشار و دما در کندانسور به میزان قابل توجهی بالاتر است.

کویل کندانسور، با پوشش هیدروفیلیک :

کویل کندانسور، نوعی مبدل حرارتی است که از تعدادی لوله مسی  به همراه ورق آلومینیومی پانچ شده به نام فین ساخته می‌شود. کویل کندانسور در قسمت فشار بالای چیلر قرار دارد و مبرد خروجی از کمپرسور وارد آن میشود و پس از تبادل حرارتی با هوای در حال عبور، مبرد مایع میشود و از کویل کندانسور خارج میشود. به بیانی دیگر، کویل کندانسور وظیفه تبدیل مبرد پرفشار سوپرهیت را به مبرد مایع پرفشار بر عهده دارد. عموما کویل های کندانسور از لوله مسی با قطر 9.5 و یا 16 میلیمتر تولید میشوند. تمامی کلکتورهای کویل های کندانسور جهت جلوگیری از خوردگی گالوانیک و اثر بر روی کیفیت مبرد، از لوله های مسی با ضخامت بالا طراحی و تولید میشوند. برای نگهداری مجموعه لوله ها و فین های آلومینیومی از تیوب شیت های فولادی گالوانیزه استفاده میشد و به صورت یک قاب مستحکم، مجموعه لوله ها و فین ها را حفظ می کند. نکته بسیار مهم در کویل های کندانسور، کسب اطمینان از حذف فاصله هوایی بین لوله های مسی و فین های آلومینیومی جهت افزایش راندمان عملکرد کویل می باشد.

کمپرسور اسکرال برودتی، با قابلیت استفاده از نوع دیجیتال و اینورتر

کمپرسور چیلر های تراکمی از نوع اسکرال، اسکرو و پیستونی است. وظیفه کمپرسور مکش مبرد گازی کم فشار از درون محفظه اواپراتور چیلر و افزایش فشار و دمای آن جهت انتقال به کندانسور است. فرآیند کمپرسور از نو آیزنتروپیک است و مبرد خروجی از کمپرسور در حالت سوپرهیت قرار دارد. تمامی کمپرسورها دارای محفظه روغن برای خنک کاری قطعات متحرک و آب بندی بین قطعات هستند و کنترل میزان و کیفیت روغن، در عملکرد نهایی چیلر بسیار موثر است. کلیه کمپرسورهای چیلر های الیماکول مجهز به هیتر روغن هستند تا از اختلاط روغن و مبرد در زمان خاموشی سیستم و فصول سرد جلوگیری شود. در صورت اختلاط روغن و مبرد درون کمپرسور، خطرات سوختگی کمپرسور و خرابی چیلر بسیار بالا خواهد بود. در سیستم های که بار برودتی متغیر است، می توان از کمپرسورهای با ظرفیت متغیر مانند اسکرال دیجیتال، اسکرال و اسکرو دور متغیر در فرآیند طراحی و تولید چیلر تراکمی استفاده نمود.

فیلتر درایر جهت جذب آلودگی خطوط تبرید

فیلتر درایر همانطور که از اسم آن مشخص است، وظیفه فیلتراسیون و خشک کردن Drying را در سیکل تبرید بر عهده دارد. به کمک فیلتر درایرها، می توان از گردش ذرات و آلودگی هایی مانند غبار و یا روان ساز بریزینگ که ممکن است پس از راه اندازی چیلر، در درون سیکل تبرید چیلر وجود داشته باشد جلوگیری کرد. از طرف دیگر، رطوبت موجود در مبرد و یا جداره لوله ها، در ترکیب با مبرد تولید اسید می کند که باعث آسیب به سیم پیچ الکتروموتور و قطعات سیکل تبرید شود. فیلتر درایرها، با جذب رطوبت و خشک کردن مبرد، کمک می کند که از آسیب های ناشی از رطوبت در سیکل چیلر جلوگیری شود. فیلتر درایرها در دو نوع کلی فیلتر ساکشن و یا فیلتر خط مایع مورد استفاده قرار گیرد. در چیلرهای الیماکول، بجز در موارد خاص، از فیلتر درایر خط مایع استفاده میشود که مغزی فیلتر درایر دارای آلومینای فعال، سیلیکاژل، شبکه مش و در مواردی، مواد ضد اسید است.

شیر انبساط

شیر انبساط یا اکسپنشن ولو، وظیفه شکستن فشار در خط مایع سیکل تبرید چیلر الیماکول از طریق فرآیند اختناق یا خفگی جهت دستیابی به دمای بسیار پایین مبرد را دارد. در طی عبور مبرد از شیر انبساط، طی یک فرآیند آدیاباتیک بازگشت ناپذیر، فشار سیال به شدت افت می کند و متعاقب آن، دمای مبرد نیز به شدت کاهش می یابد. شیر انبساط وظیفه تنظیم دمای مبرد در اواپراتور و کنترل دبی جریان مبرد در اواپراتور را بر عهده دارد. این شیر به شیر کنترل سوپرهیت نیز شناخته میشود.  شیر انبساط در دو نوع ترموستاتیکی و الکترونیکی جهت نصب در چیلرها وجود دارد. شیر های انبساط الکترونیکی، دارای دقت کنترل بسیار بالاتر و پاسخ سریعتر به تغییرات ظرفیت و فشار درون اواپراتور هستند. البته به دلیل دارا بودن برد الکترونیکی جهت کنترل استپر موتور شیر انبساط الکترونیکی، نصب و راه اندازی آنها پیچیده تر از شیر انبساط ترموستاتیکی است.

شیر برقی یا سلونوئید ولو

شیر های برقی چیلر، در دسته شیر های مغناطیسی یا آهنربایی هستند که وظیفه قطع و وصل جریان مبرد در درون سیکل تبرید را بر عهده دارند. علت نامگذاری این نوع از شیر های قطع و وصل به شیر برقی، داشتن یک سیم پیچ الکتریکی به نام بوبین یا کویل است که با وصل شدن و مغناطیس شدن آن، هسته آهنی آن را جابجا می کند و معبر شیر باز و بسته میشود. این شیرها بنابر طراحی می تواند از نوع نرمالی Open یا نرمالی Close باشد. منظور از نرمالی اوپن در شیر برقی این است که شیر در شرایط بدون جریان برق، در حالت باز است و با برق دار شدن، در حالت بسته قرار می گیرد. معمولا این شیرها در خط مایع سیکل تبرید چیلر، بعد از فیلتر و قبل از سایت گلاس نصب میشوند. هرچند در صورتی که قبل از فیلتر و یا بعد از سایت گلاس هم نصب شوند، نادرست نمی باشد. انتخاب شیر برقی، وابسته به سایز خط لوله تبرید، ظرفیت برودتی مدار چیلر، نوع گاز و در نهایت طرحواره سیستم کنترل چیلر دارد.

سایت گلاس

سایت گلاس یا شیشه نما (Sight Glass) یکی از مهمترین قطعات در سیکل تبرید است. وظیفه سایت گلاس، نشان دادن وضعیت مبرد در سیکل تبرید چیلر است. به کمک سایت گلاس می توان میزان رطوبت موجود در مبرد، میزان گرفتگی لوله ها، میزان شارژ مبرد و تغییرات رنگ ماده مبرد را مشخص کرد. در درون مرکز سایت گلاس، ماده ای رنگی قرار داده شده است که با تغییر مشخصات مبرد، تغییر رنگ می دهد و وضعیت و کیفیت مبرد را می توان به سرعت تعیین کرد. بهترین محل جهت نصب سایت گلاس یا شیشه نما، قبل از شیر انبساط است. نوع خاصی از سایت گلاس وجود دارد که در بدنه کمپرسورها نصب می شود و به کمک آن میتوان کیفیت و میزان روغن کارتر کمپرسور را مشاهده نمود.

رسیور با جمع کننده مبرد

در خروجی از کندانسورها، گاها مشاهده یمشود که به دلایل متعددی، مبرد به صورت مایع کامل خارج نمی‌شود و به صورت دو فازی مایع-گاز می باشد. به کمک رسیور، می توان به روش مکانیکی و ثقلی، دو فاز مبرد را از هم جدا نمود و مایع کامل به سمت شیر انبساط حرکت کند. باید در نظر داشت که درصورتی که در پشت شیر انبساط، مبرد دو فازی باشد، پدیده Hunting اتفاق می افتد که برای شیر خطرناک است و منجر به خرابی شیر انبساط خواهد شد. رسیور همچنین در شرایطی که نیاز به پمپ دان و جمع آوری گاز جهت نگهداری مبرد و انجام تعمیرات ضروری می باشد، کمک بسیار زیادی می کند. رسیورها در دو نوع افقی و عمودی ساخته میشوند و دارای شیرهای قطع و اطمینان هستند.

پمپ سیرکولاسیون آب چیلد

پمپ سیرکولاسیون یا پمپ گردش آب خنک چیلر، جهت انتقال آب بین اواپراتور چیلر و تجهیزات مصرف کننده مانند فن کویل، هواساز و یا تجهیزات صنعتی به کار می رود. این پمپ ها عموما از نوع سانتریفیوژ و در دو نوع پمپ خطی برای مینی چیلرها و چیلرهای تراکمی با ظرفیت کوچک و پمپ زمینی سانتریفیوژ برای ظرفیت های برودتی بالا مورد استفاده قرار می گیرد. بدنه و پروانه این پمپ ها می تواند به صورت استنلس استیل و یا چدنی باشد. ویژگی بسیار مهم این پمپ ها ایسنت که با توجه به اینکه مدار هیدرونیک آب به صورت بسته است، این پمپ ها اصولا هد های کم و دبی های زیاد دارند. به صورت کلی، این پمپ ها به صورت ثابت روشن هستند و میزان دبی ثابتی از آب چیلد را در خط لوله به گردش در می اورند. پمپ های سیرکولاتور، به دلیل هد کم آنها، عموما دارای لرزش و صدای کمتری نسبت به سایر پمپ ها هستند و در رده انرژی A و B قرار دارند.

اواپراتور صفحه ای استیل، با انواع WashBoard های گوناگون

مبدل های صفحه ای یا پلیت، نوعی از اواپراتورها هستند که به دلیل ابعاد فشرده و راندمان بسیار بالا، مورد توجه سازندگان چیلر است. در این اواپراتورها، تبادل حرارت بین مبرد و آب چیلد، از طریق صفحات نازک با جنس استنلس استیل صورت می پذیرد. این صفحات، دارای سه نوع طرح برجسته برای ایجاد آشفتگی و توربولانسی در جریان آب هستند که ضریب انتقال حرارت را افزایش قابل توجهی می دهد. اواپراتورهای صفحه ای پلیت در مقایسه با اواپراتورهای پوسته لوله، ابعاد بسیار کم، راندمان بسیار بالا دارند و به دلیل استفاده از فلز استنلس استیل، دچار زنگ زدگی و پوسیدگی نمی شوند. تنها مشکل اساسی در اواپراتورهای پلیت، گرفتگی بین صفحات ناشی از رسوب گذاری و ترکیدگی سریع ناشی از یخ زدگی آب است که استفاده از این نوع اواپراتور را با شک و تردید همراه می سازد. اتصال بین صفحات در اواپراتورهای پلیت از نوع جوش لیزری است که استحکام بسیار بالایی دارد و عیوب جوش در آن بسیار کم است.

انواع چیلر

سوالات متداول

 

چیلر دستگاه تولید آب چیلد برای کاربری صنعتی و تهویه مطبوع است که در انواع چیلر جذبی و چیلر هواخنک و چیلر آب خنک تولید می شود.

انتخاب بین انواع چیلرها به مولفه های متعددی از جمله ظرفیت برودتی، شرایط اقلیمی، وضعیت آب در دسترس و .. بستگی دارد.

انتخاب بین انواع چیلرها به مولفه های متعددی از جمله ظرفیت برودتی، شرایط اقلیمی، وضعیت آب در دسترس و .. بستگی دارد.

مینی چیلر همان چیلر تراکمی در ظرفیت های کمتر از 10 تن تبرید می باشد. مینی چیلرها در پروژه های کوچک مانند واحد های مسکونی نصب و راه اندازی می‌شود.

چیلرهای الیماکول بر اساس کلیه شرایط آب وهوایی ایران قابلیت طراحی و تولید دارند. البته الیماکول تنها چیلرهای تراکمی را تولید می کند و چیلر جذبی در زمره تولیدات این شرکت نیست.

این امکان وجود دارد، اما به دلایل زیست محیطی و پروتکل مونترال، استفاده از این مبرد ممنوع شده است. چرا که به لایه ازن آسیب جدی وارد می کند. 

ظرفیت اسمی، ظرفیت برودتی چیلر تراکمی است که در شرایط استاندارد آب و هوائی که 35 درجه سانتیگراد مشخص می شود. ظرفیت سرمایشی واقعی چیلر به معنی ظرفیت سرمایش قابل استحصال تولید در شرایط اقلیمی و عملکردی واقعی است. 

میزان مصرف برق چیلر هوایی به ازای هر تن تبرید برودتی به طور تقریبی 1.2kW الکتریکی و مصارف الکتریکی چیلر آبی به ازای هر تن تبرید برودت حدود 0.8 کیلووات الکتریکی می باشد.

ضریب عملکرد یا  cop برابر است با انرژی سرمایشی تولیدی چیلر تقسیم بر میزان انرژی ورودی چیلر

از نظر ویژگی های کاری و اعتماد پذیری، به هر میزان تعداد کمپرسورهای سیکل تبرید و مدارهای چیلر بیشتر باشد، چیلر با کیفیت تری در دسترس داریم. لازم به ذکر است که هیچ محدودیتی در به کار گیری تعداد کمپرسورها وجود ندارد. 

در میان انواع چیلرها، صدا و لرزش چیلر آبی کمتر از چیلر هوایی است. چرا که در چیلرهای آبی، فن های کندانسور وجود ندارند.

در صورت بهره برداری صحیح و نگهداری مناسب و بازدید های دوره ای، چیلر می تواند بیش از 15 سال در حال سرویس دهی باشد. 

چیلرهای الیماکول دارای 18 ماه گارانتی و 10 سال خدمات پس از فروش هستند.

5/5 - (6 امتیاز)
راه های ارتباطی با شرکت الیماکول
اسکرول به بالا